Vask af lammeskind

Vask af lammeskind

I tilfælde af at dit skind bliver beskidt, har vi her et par råd, du bør følge, når skindet skal rengøres. Her er vores bedste tips;

  • Lammeskind skal vaskes med lunt vand i hånden.
  • Hold helst læderet tørt, hvis det er muligt.  
  • Anvend mildt uldvaskemiddel.
  • Undgå vask i vaskemaskinen.
  • Skindet skal lufttørres uden direkte varme.

Hvorfor vi anbefaler denne form for pleje, og hvor vigtigt det er, at dit skind bliver vasket korrekt, kan du læse på denne side.

Hvordan vasker man lammeskind?

Generelt skal hvert skind kun vaskes i hånden.

De fleste skind skal kun i meget sjældne tilfælde vaskes, da skindet bliver holdt rent af dets naturlige indhold af Lanolin (uldfedt). Det eneste du behøver er sommetider at ryste dit skind, og hvis du har et skind med glatte hår, skal det indimellem også børstes.

Hvis det forekommer at du får større pletter på dit skind, bør du fjerne dem ved vask i hånden. Benyt to skåle med lunken vand hvor du i den ene opløser noget uldvaskemiddel, hvor du derefter placerer skummet på pletten. Lad skummen bløde pletten op og vask derefter området forsigtigt med en fugtig klud med lunken vand fra den anden skål.

Gentag dette hvis pletten på dit skind er svær at få af. Du kan med fordel også fugtiggøre en klud med vand tilsat uldvaskemiddel, og forsigtigt tørre pletten af. Sørg så vidt muligt for, at du undgår, at læderet bliver vådt, da det vil gøre læderet hårdt.

Husk at fjern al vaskemiddel fra skindet med en fugtig klud.

Kann jeg vaske mit lammeskind i vaskemaskinen?

Mange skind kan, ifølge producenten, godt vaskes i vaskemaskinen. For det meste gælder dette farvede lammeskind eksempelvis newzealandske skind eller medicinsk garvet skind til babyer. Selvom alle vores newzealandske skind i teorien godt kan vaskes i vaskemaskinen, anbefaler vi kun maskinvask i yderste nødstilfælde.

 Ved en vask i vaskemaskinen vil læderet nemlig blive en smule hårdere. Læderet kan som regel trækkes tilbage i form under tørring, det vil dog aldrig blive så blødt som før. Hårene ændrer sig også ved en maskinvask. Hårene vil filtre samme og klæbe betydeligt mere sammen. Det kan som regel forbedres ved børstning af skindet, men skindet vil langt fra se ud som før. Derfor anbefaler vi kun vask i vaskemaskinen, når der er tale om et yderst nødstilfælde.

Vores skind fra Island og England skal under INGEN omstændigheder vaskes i vaskemaskinen. Saltene, der er blevet anvendt ved garvningen af disse skind, vil blive udvasket. Som konsekvens af det vil læderet spække, og hårene vil falde af. 

Hvis du vælger at vaske dit skind i vaskemaskinen, skal du være meget forsigtigt. Prøv inden du beslutter dig for en maskinvask at vaske pletterne væk med hånden.

Hvordan tørrer jeg mit lammeskind?

Skind skal ej heller tørres i en tørretumler. Du skal i stedet lægge skindet således, at siden med pels vender nedad på et tørrestativ og lad det dernæst lufttørre. Du skal undgå, at skindet bliver udsat for direkte varme. Eksempelvis ved en radiator, føntørrer eller lignende. Endvidere er det også vigtigt, at skindet ikke bliver udsat for direkte sollys.

Du skal blot sørge for, at skindet tørrer i et rum med god udluftning eller udenfor i skyggen.

Ved større og slemmere pletter

Ved større pletter, som du ikke kan fjerne ved vask i hånden, bør du søge hjælp andetsteds. Ved vores skind vil der altid stå på bagsiden, hvordan skindet bør blive plejet. Er dette ikke tilfældet med dit skind, bør du kontakte sælgeren af skindet og få flere informationer.

Du kan også vælge, at få dit skind vaskes ved en med ekspertise i vask af lammeskind. Derved kan du være sikker på, at der ikke sker nogen skade på dit skind. Du bør altid sikre dig inden, du vælger at vaske dit skind ved et vaskeri, at de har erfaring med at rengøring af lammeskind.

Som benævnt tidligere er der mange skind, du godt kan vaske i vaskemaskinen. Dog anbefaler vi dig ikke at gøre det, da dit skind ikke vil være nær så blødt og smidigt efter maskinvask. Hvis du vælger en maskinvask, skal du huske at eftertjekke, om dit skind overhovedet kan tåle en vask i vaskemaskinen.